jueves, 6 de diciembre de 2012

EL VESTIT

EL VESTIT.

Era a finals de primavera del 1930, la Maria acabava de complir 16 anys i quedaven pocs dies per acabar l'escola de Senyoretes on anava, a partir d'ara deixaria els estudis per anar a treballar.

La Maria era l'única filla del matrimoni de la Maria mare que treballaba a una peixateria i del Salvador que era torner a una fábrica del barri de Sants de Barcelona on vivien, la Maria estava a punt de complir els16 anys i com que a casa no es podien permetre pagar els estudis superiors entrava d'aprenenta de modista a "Modas Núria,alta costura y Prêt-a-porter" a la Rambla Catalunya de Barcelona.

La Maria començava a trevallar el dia 1er. de Juliol i el seu aniverssari era el 24 de Juny dia de Sant Joan, la seva mare l'hi va dir: Maria que vols que et regalem per al teu aniverssari ? i ella respongué un vestit per poguer anar a treballar ben eleganta.

Donc bé les dues Maries, mare i filla es varen dirigir a una botigueta que feien vestits per a noies i sres. al barri i en un tres i no res varen aconseguir un precios vestit de color rosa amb volants blancs que la Maria podria lluir durant l'estiu anant i venit de la feina i en el balls del cap de setmana del barri.

Va arrivar mitjans de Juny, l'escola de Senyoretes va fer els exámens finals i la Maria com sempre va treure excelents en gairebé totes les materies, l'hi quedaven just quinze dies per començar a treballar i tenia de presentar-se a "Modas Núria, alta costura y Prêt-a-porter" per fer la filiació i preparar els papers per el treball.

Dos dies després acompanyada per la seva mare agafaren el tramvia que les portá fins a Rambla Catalunya i allá es dirigirien a "Modas Núria", la Maria feia un goig que enlluernava amb el seu vestit nou, els seus cabells marrons curts i els ulls blaus-grisosos, un cop a "Modas Núria" demanaren per la Srta. Concepción Jordán que era la encarregada de personal, les va atendre molt correctament i una estona després de tenir-les a un despatx es va absentar una estona. Deu minuts després torna amb una altra senyora, aquesta molt el.legant i l'hi demana directament a la Maria on s'havia comprat el vestit que portava, la Maria es posá vermella de cop, s'aixecá de la cadira i contesta amb veu tremolosa, a una botigueta del barri on vivim a Sants, senyora.
La senyora l'hi va fer fer un  tomb sobre ella mateixa, es va mirar els acabats i l'hi va demanar el preu, la Maria com que era un regal dels pares així l'hi va ver saber, llavors la mare de la Maria amb discreció l'hi va comunicar el preu a la senyora que va deixar anar una rialla silenciosa al sentir-lo.
Després de demanar si la botiga en sí en feia molts de vestits i saber-ne més detalls l'hi va dir que l'endemá quedarien amb la Maria a la vora de l'esmentada botiga per anar-hi amb ella a fer-hi un tomb, aixi quedaren.


L'endemá la senyora, que resulta que es deia Paulina del Moral i era la cap de disseny de "Modas Núria, alta costura y Prêt-a-porter",es presentá a l'hora prevista i al lloc indicat per trovar-se amb la Maria, aquesta per consell de la Sra. Paulina no portaria el vestit nou i la Sra. Paulina anava totalment vestida diferent que en la botiga de modas, li va dir a la Maria que es faria passar per una familiar seva i l'hi compraria algún vestit més per el seu aniverssari.
Aixi ho van fer la Sra. Paulina va treure l'informació que va poguer i va comprar sis vestits diferents amb l'excusa que eren barats i que tenia varies nebodes i com era "soltera" l'hi feia gràcia comprar-ne per una i per les altres.

Aixi la Maria es va guanyar el seu primer sou que va rebre just el primer dia de feina, va passar directament a ajudanta de la Sra. Paulina del Moral i va poder estrenar sis vestits més, un cop "Modas Núria, alta costura y Prêt-a-porter" varen haver copiat els dissenys. Desde aquell dia la Maria es va dedicar a anar per les petites botigues de barri de Barcelona buscant "petits descobriments" els qual poder adquirir i copiar.

La Maria no va aprendre mai a ser modista, amb els anys va ocupar el lloc de la Sra. Paulina del Moral i anys més tart va montar el seu propi negoci el qual va destacar dins el món dels vestits de núvia.