martes, 6 de noviembre de 2012

Viatge a un altre món

Anava passejant pel passeig envoltat de gent sorollosa, de canalla corrent pel mitg, de cotxes fent soroll, de sirenes d'ambulancia, un bullici espantòs, de sobte d'avant meu s'hem obra una escala subterranea per la qual i per curiositat m'endinço, l'olor a humitat era forta, la llum molt febla i el terra com si fes segles que no s'hi hagues passat formaba una fina capa de fang, després d'haver
caminat un centenar de metres per estranys passadisos veig al final la llum del dia.
El passadis dona a unes escales que elles a la vegada donen a una rambla, sembla la rambla de la quietut, la gent passeja quasi en silenci i es parla en veu baixa, els nens caminen junt amb els pares, els cotxes pot-ser si que fan una mica de soroll. En una plaçeta un grup de nens juguent a bitlles i a cuc i a amagar.
Aprofito per donar un top per aquesta ciutat que em sona una mica estranya per la forma de vestir de la gent, pel tipus de cotxes, i per l'ambient en general, però la pau que desperta sembla no deixar-te marxar. En la mateixa rambla veiem la gent passejar i saludar-se els senyors aixecant-se el capell i les senyores amb un petit gest amb el cap, alguns es paren a parlar, aixo si amb veu
baixa, altres seuen a la gran quantitat de taules de les terrasses dels cafés, algúns els veus sortir i entrar de les esglèsies amb mantellina les senyores i amb el capell a les mans els senyors.
Per les parts laterals de la rambla circulen cotxes, no masses, algúns amb el "chofeur" davant i els senyors al darrera, algun tramvia de dos pisos fent sonar la campaneta i algún cotxe de cavalls amb els cascabells tocant. La gent respecta els semafors per travesar i els pocs vehicles els passos de vianants.
Tothom sembla estar alegre, el somriure es als llavis de la gent, salvat la senyora que demana a la porta de l'esglèsia, sembla la ciutat de l'alegria i la cordialitat, es respira educació i respecte els uns per els altres per tot arreu.
Després de passar-me unes hores veient aquesta delicia de ciutat on ja m'hauria quedat, em dirigeixo de nou a les escales on penso que em portarán de nou a la meva realitat, al començament d'aquestes m'espera un jove molt ben clenxat i polit i en regala un llibre, m'el miro per sobre: Promptuari d'Urbanitat, any 1933.