jueves, 18 de octubre de 2012

COMPANYS,Lider d'ERC


Un 14 de Març de 1937, a la plaça Monumental de Barcelona es celebrava el dia de Madrid, un dels principal oradors va dir una frase: "Madrileños ! Cataluña Os Ama."

Aquest orador no era altre que el lider d'Esquerra Republicana de Catalanya i President de la Generalitat, Lluis Companys i Jover i a España hi havia la Segona República amb Manuel Azaña al front i que anys avans ja havia tingut d'abordar el problema catalá i que va reconeixer que: "de darse la voluntad por parte de Cataluña de separarse de España, habría que permitirlo."

Que hagués passat si Franco el 1939 no hagués guanyat la guerra, faria una mica més de 80 anys que Catalunya seria independent ? No ho sabrem mai.

Una última data tant Companys com Azaña van morir l'any 1940, l'un a Barcelona, afusellat i l'altre a Montauban, (França) després d'una llarga malaltia.

Com camvien les coses a mida que pasen els anys.

Dissabte de Mercat a Balaguer



Avui es dissapte i com es costum desde fá 801 anys es mercat a Balaguer, suposo que deu haver canviat molt en tots aquest anys, en certa manera m'agradaria haver-lo vist encara que hagues sigut per un foradet l'any 1211, els anys de la guerra amb escases mercaderies i molt estraperlo i sobre tot els anys en que la plaça Mercadal era el centra neuralgic de Balaguer, on tota la plaça  era ocupada per comerços, fondes etc. es a dir tenia vida diaria.

Doncs bé centrem-nos una mica en avui, com cada setmana solem trovar el mateix, els habituals i que son de Balaguer i comarca i el foranis i espontanis que venen quant troven lloc per que algú no assisteix.

Hi podem trovar una mica de tot, fruites i verdures de km0, com els hi agrada dir als de cal Baldomá, bacallá i embotits dels pallars, oli i herbes, galetes i gordmandaries, sabates i calçats, roba, roba interior, cortines, teles, bisuteria, bolsos i accessoris, menjars cuinats i un sense fi de coses. Aixo sí, els que patiu dels nervis o us molestin els sorolls no es un lloc massa adequat, els crits de les venedores habitualment per atreure la clientela ensordeixen amb el seu repetitu "a euro nenas a euro", també es pot asseuré un a fer un vermutet a un dels mots bars que es el que queda a la plaça, pot-ser el més antic es Cal Pepito amb una cámara figorifica per admirar, també hi ha el Niu-Cup, La Muralla, El Catalunya, El Centric i segur que m'en descuido algún tots ells sota els porxos on també trobem alguns comerços, bancs, l'ajuntament i una de les farmácies, en el carrers adjacents tenim també el carrer major on també hi a una bona representació de comerç local i del que en podem dels nous arrivats, aquest carrer desemboca a la Plaça del Pou.

Per sota del carrer Major i tenim el carrer d'Avall, porxat per un canto i on poden gaudir de varis comerços, la llastima es que molts de tancats en la part mitja-baixa, pot-ser l'ajuntament tindria de fer quelcom per revitalitzar la zona, aqui podem fer un magnific café amb unes pastetes en unes de les torrefactores de la vila tot prenent la fesqueta sota el porxos a cafés Delsams, i aprofitar de la seva botiga de delicatessen que tenen junt enfront per comprar café recent molgut i alguna altra coseta.

Doncs aixo es el que dona més o menys els mercat de Balaguer, lloc de trovada de molts Balaguerins i gent de la comarca del dissapte al mati, un dels dies on s'hi veu malauradament més moviment a part dels que hi ha alguna festa.

Una de les coses que més revitalitzaria Balaguer seria una reactivacio tant dels carrers tocants a la plaça Mercadal com la mateixa plaça, ara dona la sensació d'una plaça on serveix per aparcar i per poc més, no pots portar la canalla a pendre el sol, els bancs están sempre ocupats per els sense feina, la plaça no té cap equipament, si vols anar a llegir el diari tens de tirar de taula de bar amb preu de consumissió inclós. Pot-ser que reflexionem entre t@ts i mire'm de trovar una sol.lució primer a la plaça i segon als que l'ocupen, amt tot el dret del món, tot el dia.